Robert Kolej Kampüsü Ağaçlarının DNA Barkodlarının Çıkarılması

Proje Açıklaması

DNA Barkodlama etkinliği dünya genelinde birçok yerde çevre eğitimi ve biyoloji müfredatlarına uyarlanrak uygulamaya konmuştur. Çocuklar için ilgi çekici ve keyifli bir bilimsel yaklaşımdır ve çocukları bilimsel üretim sürecine dahil eder. Özellikle biyoçeşitlilik değerlendirmesinin ve gıda güvenliğinin önemini vurgulayarak çocuklara bilimsel araştırmanın doğası hakkında bir fikir verme amacını taşıyan etkileşimli bir yaklaşımdır. Gıda güvenliği ve biyoçeşitlilik, İngiltere, Kanada ve ABD’de birçok projede lise öğrencilerine araştırma konusu olarak verilmiştir ve bu sayede öğrencilere çevresel kavramlar hakkında ekolojik, bilimsel, sosyal ve ekonomik açıdan bir anlayış kazanmaları sağlanmıştır.
Bu projede, öğrenciler DNA Barkodlama yöntemi ile kendi okul kampüslerinde bulunan ağaçların türlerinin tayinini yapıp, birer bilim insanı olarak projede yer aldılar. Kırk sekiz Robert Koleji lise öğrencisi, okul kampusundaki ağaç yapraklarını toplama sürecine katıldı (veri toplama aşaması); otuz sekizi ise laboratuvarda DNA izolasyonu ve barkodlama süreçlerine katıldı (deney aşaması).
Vatandaş bilimi eksenli bu çalışma, öğrencilere çevresel konularda güçlü kararlar almak ve teknolojik araçların ışığında çözümler tasarlamak için harika bir örnek sunuyor.Öğrencilerin birer vatandaş olarak çevresel ve bilimsel konulardaki kritik rollerini anlamalarını ve gelecekte bu konuda sorumluluk alabilmelerini sağlamayı hedefliyoruz.

Proje Detayları

Çalışma Alanı Vatandaş Bilimi
Proje Paydaşları Robert Kolej
Proje Koordinatörü Gizem YILMAZ
Başlangıç Tarihi 2022
Bitiş Tarihi 2023

Proje Koordinatörü:

Gizem Yılmaz, MSc candidate

[email protected]

@dna_barcodingofrctrees